In de afgelopen jaren heb ik ervaren dat ieder mens het verlangen heeft verbonden te zijn met anderen en in die verbintenis een eigen unieke plek in te nemen. Veelal verloopt het contact met de ander soepel en begripvol. Soms kan het schuren en lastig zijn en lukt het je niet te zeggen wat je te zeggen hebt.

Ik herinner me een tekstbeeld van een ijsberg in blauw water waar de mens centraal in staat: ‘ Look deep into nature and you will understand everything better

Verborgen onder het wateroppervlak schuilt veel meer van de ijsberg. Zo zie je niet wat er onderhuids bij de ander verborgen ligt. Is dat ook in dezelfde verhouding zoals wordt beweerd over ijsbergen?
Op welke manier en met welk gedrag houden mensen kwetsuren onder water. Wanneer laat jij je zien en horen? Als het water je aan de lippen staat en je dreigt te verdrinken?
Een ijsberg als metafoor voor de mens. Het grootste deel zit besloten onder water. Slechts als je onder water duikt, kan je het andere wat nog niet aan het daglicht is gekomen, ervaren. Wat is het dat verborgen is, dat wil oprijzen en smelten door aanraking met behulp van (eigen)liefde en vertrouwen.

WANNEER KAN EEN OPSTELLING ZINVOL ZIJN
– als het niet echt wil lukken om in je persoonlijke leven of beroep dat te bereiken wat je graag wilt
– bij een langer durend depressief gevoel
– bij herhaaldelijke of langdurende conflicten met familieleden, partner, kinderen of collega’s
– bij onbegrepen lichamelijke en psychische klachten
– bij patronen die zich generaties lang herhalen
– bij onverwerkte rouw
– bij een aanhoudend gevoel nergens bij te horen
– bij problemen met het opbouwen van een langdurige partnerrelatie
– bij schuldgevoelens die je niet kunt plaatsen
– als je het moeilijk vindt je te verbinden

HET OPSTELLEN VAN HET VERLANGEN
Deze methode is ontwikkeld door Franz Ruppert, een Duitse hoogleraar en zeer ervaren opsteller. Hierbij worden niet de representanten van familieleden opgesteld, maar delen van de vraagsteller zelf. Het doel is balans te vinden in de persoon zelf, door te kijken naar wat er is.
Als eerste formuleert de vraagsteller zijn/haar verlangen. Daarna kiest de vraagsteller representanten die een rol spelen bij de vraag, waardoor alle relevante factoren een gezicht en stem krijgen bij het verwoorde verlangen. Dus niet “de moeder”van de vraagsteller, maar dat stuk van de moeder wat hij/zij heeft geïnternaliseerd en wat een rol speelt in de vraag(het verlangen) op dit moment.

Zo kun je jezelf “helen”. Ook de delen in jezelf die je liever onderdrukt of (bijna) vergeten bent, mogen weer gezien worden. Zo wordt je weer compleet; kom je in je kracht; je authentieke zelf.

Als je vooraf meer informatie wilt hebben, stuur een mail of neem telefonisch contact met mij op. Ik beantwoord je vragen graag.
Op de Interakt (bij dit instituut heb ik mijn opleiding gevolgd) vind je meer informatie over Systemisch Werk Opstellingen, op basis van Interactieve Zelf-resonantie,
Inzicht in wat voor jou echt belangrijk is en je eigen verlangens kenbaar maken, dat levert niet alleen jou maar ook je omgeving vrijheid, plezier en rust op!

‘Als we ze volgen in hun dromen
om te ontdekken waar ze wonen
misschien vinden we de weg dan naar hun hart
Als wij proberen mee te reizen
en ze de weg naar buiten wijzen
misschien vinden ze dan de woorden op een dag
Breek de stilte
sloop die muren om ze heen
woord voor woord en steen voor steen
breek de stilte’
– Stef Bos –

Hoe verbreek jij de stilte?